Trouwambtenaar friesland BABS Kyra van Wirdum ceremoniespreker

29 mooie trouwdata in 2021

Een van de belangrijkste beslissingen rondom het organiseren van een bruiloft is de datum. Er komt nogal wat bij kijken. Is jullie favoriete feestlocatie die dag beschikbaar, wat zijn de weersvoorspellingen die dag, kunnen jullie (eventueel) op het gemeentehuis terecht en natuurlijk(!): kan die ene leuke BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) dan wel aanwezig zijn.
Helemaal met Covid is het nogal een zoektocht. Veel bruiloften zijn opgeschoven naar volgend jaar. Dus wordt het dubbel zo druk voor trouwambtenaren in 2021. Hoe kies je nu de juiste datum? In ieder geval hoe eerder hoe beter.
Veel bruiloften worden 1 a 2 jaar voor de grote dag al met permanent marker in de agenda gezet. Op die manier kun je nog flink sparen voor de grote dag (en je bruiloftsgasten ook) en zijn bijna alle locaties en andere partijen zoals die leuke band die je wilt vragen op het feest of een specifieke cateraar nog beschikbaar. Veel bruiloften worden georganiseerd in april, juni en sept. vanwege de grote kans op mooi weer. Die maanden vallen buiten de schoolvakanties dus de meeste genodigden kunnen dan vaak wel aanwezig zijn. De datum zelf speelt niet alleen praktisch maar ook op emotioneel gebied bij veel trouwparen een rol.
Veel stellen kiezen een belangrijke datum waarop ze willen trouwen zoals de dag dat ze elkaar hebben ontmoet of de verjaardag van een bijzonder moment zoals de verloving.

Tal van trouwparen kiezen voor een bepaalde datum omdat die esthetisch gezien mooi is en gemakkelijk te onthouden. Zo zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima getrouwd op 2-2-2002. Voor het gemak hier alvast 29 esthetisch mooie trouwdata in 2021 op een rijtje:

1-1-2021

2-1-2021

20-1-2021

21-1-2021

2-2-2021

12-2-2021

19-2-2021

21-2-2021

22-2-2021

23-2-2021

4-3-2021

7-3-2021

18-3-2021

17-4-2021

16-5-2021

15-6-2021

3-7-2021

14-7-2021

13-8-2021

1-10-2021

2-10-2021

11-10-2021

21-10-2021

10-11-2021

11-11-2021

21-11-2021

11-12-2021

12-12-2021

21-12-2021

Benieuwd of ik op die data beschikbaar ben? Neem gerust contact op.

Trouwambtenaar friesland BABS Kyra van Wirdum ceremoniespreker regisseur theater

Als poesjes muizen, miauwen ze niet

Ook speciaal voor de jongste gasten.

Een huwelijksceremonie wordt bij de meeste trouwparen tot in de puntjes voorbereidt. Het is belangrijk dat alles volgens plan verloopt. Als moeder van een dochter van 4 weet ik als geen ander hoe het plan plotseling kan wijzigen wanneer er kinderen in het spel zijn. Zo’n ceremonie kan voor een kind een eeuwigheid duren en kinderen die zich vervelen kunnen soms een beetje... afleiden. Niets zo zonde als onnodig afgeleid zijn op een van de belangrijkste momenten van je leven. Om tijdens een huwelijksceremonie rust in de zaal te creëren maak ik graag van een eventuele stoorzender een medestander. Als trouwambtenaar maak ik er een gewoonte van om aan het begin van de ceremonie alle kinderen speciaal welkom te heten en iets te geven wat ze bezig kan houden, een doosje rozijntjes bijvoorbeeld.

Aan het einde van de ceremonie kunnen we de kinderen van het bruidspaar een prominente plek geven door ze hun handtekening (handomtrek) te laten tekenen op de zogenaamde kinder-akte. Niet alleen geeft het de kinderen een betrokken, belangrijk gevoel, het is ook een mooie herinnering voor in een fotolijstje. 

Trouwambtenaar friesland BABS Kyra van Wirdum ceremoniespreker regisseur theater

Samen in het huwelijksbootje struikelen

Veel mensen sluiten een verbintenis op basis van een trouwakte. Echter kiest niet iedereen hiervoor. Voor sommige mensen is het geregistreerd partnerschap of een samenleefcontract beter passend. Mijn mening als ceremoniespreker is dat alle vormen even feestelijk en betekenisvol aangekleed mogen worden. Het gaat immers om het vieren van een verbinding tussen mensen. In alle gevallen kun je mij vragen om een passende toespraak/ceremonie op maat te maken.

Als trouwambtenaar vindt ik het belangrijk dat je weet waarvoor je tekent. De meeste mensen weten dat, andere verdiepen zich maar een beetje. Een vriend van mij heeft sommige zaken over het hoofd gezien en toen gebeurde wat ze niet van plan waren, ze besloten uit elkaar te gaan. Toen kwam hij er achter dat er bepaalde zaken juridisch anders lagen dan hij gedacht had. Om dat soort situaties voor te zijn voel ik mij als BABS (wellicht ten overvloede) geroepen om je hier te informeren over de rechten en plichten die je hebt op het moment dat je door het huwelijk aan elkaar wordt verbonden (wanneer je bij de gemeente in ondertrouw gaat zal deze informatie ook worden verstrekt).

Je kunt alle informatie vinden bij de gemeente waar je in ondertrouw gaat of bij een notaris. Hieronder een beknopte toelichting over je rechten en plichten door het huwelijk:

Rechten en verplichtingen door het huwelijk

Het huwelijk is voornamelijk een manier om wederzijdse liefde en trouw te laten zien, maar heeft duidelijk ook een flink aantal juridische kanten. Zo kan niet iedereen in het huwelijk treden, zijn er verplichtingen waaraan voldaan moet worden voordat het huwelijk kan worden gesloten, zijn er procedures voor én tijdens het huwelijk, kan het huwelijk later nietig verklaard worden én zijn er een aantal wettelijke verplichtingen voor de gehuwden.

De wet verbindt ook rechten en plichten aan het huwelijk. Zo zijn echtgenoten elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd, net als zij elkaar verplicht zijn om de kinderen op te voeden en die kosten te dragen. De kosten van het huishouden komen ten laste van het gezamenlijke inkomen, net als de schulden die worden aangegaan door een van beide echtgenoten.

Ook hebben zij de verplichting om voor toestemming te vragen aan elkaar voor onder andere het verkopen van de woning of zaken van de inboedel. Dit geldt ook voor grote giften, zekerheidstelling voor derden (bijvoorbeeld voor de hypothecaire lening van iemand anders) en voor sommige overeenkomsten van koop op afbetaling. Heeft een van de echtgenoten geen toestemming gevraagd, dan kan de ander de overeenkomst vernietigen.

De rechten en verplichtingen die hier worden weergegeven zijn niet volledig. Er zijn namelijk nog een aantal andere rechten en verplichtingen op andere rechtsgebieden. Te denken valt aan bijvoorbeeld het verschoningsrecht in het strafrecht (waardoor iemand niet tegen zijn echtgenoot hoeft te getuigen), het spreekrecht als slachtoffer in een strafzaak (wanneer de echtgenoot iets is overkomen en hij zelf niet kan spreken), belastingtechnische verplichtingen (men wordt door het huwelijk automatisch fiscaal partner) en rechten en plichten bij overlijden van een van de gehuwden (bij de verdeling van een erfenis bijvoorbeeld).

Bron: Wetrecht.nl