Het perspectief van een BABS


De stoute schoenen aan

Ze vertellen over de eerste keer dat ze elkaar zagen en dat dát niet hun eerste ontmoeting was. Dat ze elkaar eerst van een afstandje opgemerkt hadden tijdens de studietijd, maar dat ze niet bij elkaar in de klas zaten. Uiteindelijk, jaren later pas, toen ze beide een eigen leven hadden opgebouwd zonder ooit toe te geven wat ze voor elkaar gevoeld hadden, trok hij de stoute schoenen aan en durfde hij het aan om de vraag bij een gemeenschappelijke kennis  neer te leggen; of hij haar nummer mocht. Voor de liefde durfde die vriend (A.K.A de matchmaker in dit verhaal) het risico wel te nemen om (zonder na te vragen) haar nummer te geven. En hij schreef:


Hi M,
Soms fiets je voorbij in mijn gedachten. Zoals je destijds voorbij mijn studentenflat fietste toen we nog beide in Leeuwarden woonde, altijd met die gebloemde fietstassen. Fietst er nu iemand naast je? Of zullen we eens een rondje samen? Dan zorg ik voor een picknick.
Groetjes, A
(Hopelijk vind je dit niet raar, maar soms heb je van die momenten dat je denkt: later krijg ik spijt als ik het niet probeer).


Hoi A,
Dat is lang geleden! Wat leuk dat je schrijft!
Er fietst niemand naast me maar er zitten er wel twee in mijn (met bloemen versierde) bakfiets. Een picknick klinkt gezellig! Zal ik een fles jus d'orange meenemen of een flesje rosé?
Liefs, MEn nu, drie jaar later belde ze mij. Of ik ze wil trouwen. Graag zelfs!

Je Laten Strikken

'Je laten strikken, tying the knot of handfasting'. Hoe je het ook wilt noemen, aan boord van een schip is dit al helemaal toepasselijk.
In de bruiloft van onderstaande foto's kwamen vier neefjes/nichtjes een touw brengen dat symbool staat voor de verschillende facetten van hun huwelijk en na het jawoord trokken ze de knoop strak. Verbindend, liefdevol en super feestelijk!!

Blind

De moeder van de bruid is de afgelopen jaren vrijwel blind geworden. Mensen die blind zijn schrijven vaak niet veel meer met de hand. En wanneer je weet dat iets moeilijk voor iemand is om voor je te doen vraag je het wellicht minder snel. Tenzij het belangrijk voor je is. Vandaag mocht ik getuigen zijn van haar moeder die haar handtekening op hun akte zette. Het bewijs dat ze vandaag trouwde. Ik gaf haar de pen, waarna ze me vroeg of ze die goed om vast had, en zachtjes begeleidde ik haar vingers naar het juiste lijntje waar ze niet haar ogen maar haar hand het werk liet doen.

Regenboog

Toen Nederland in 2001 het homohuwelijk legaliseerde, was het een baanbrekende stap. Het was het eerste land ter wereld dat volledige huwelijksrechten aan mensen van hetzelfde geslacht toekende. Deze historische beslissing opende deuren voor gelijke rechten en liefdesvrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.
Sindsdien heeft Nederland een voortrekkersrol gespeeld in de bevordering van LGBTQIA+-rechten en -acceptatie. Ons land heeft wetgeving aangenomen om discriminatie op basis van seksuele geaardheid te verbieden en heeft actief gewerkt aan het creëren van een inclusieve samenleving. Daar ben ik als Nederlander trots op!
En als trouwambtenaar voel ik mij daarom in het bijzonder aangewezen om van de daken te schreeuwen dat Liefde Liefde is, Love is Love. En die verworven vrijheid moeten we met zijn allen actief beschermen. Hoe meer mensen het zeggen en laten zien, hoe meer het normaal blijft in Nederland.

Trouwambtenaar Bruiloft trouwen liefde friesland BABS babs Verloofd Bruiloftinspiratie trouwlocatie bruidsfotograaf

Waar ontmoet ik iemand?

Mijn single vrienden vragen mij geregeld: waar maak ik grote kans een partner te vinden? Als trouwambtenaar krijg ik natuurlijk de meest uiteenlopende ontmoetingsverhalen te horen. Veel voorkomend zijn verenigingen, de werkplek en natuurlijk de online matchmakers.
Maar- 'Hij vroeg me naar mijn boek in de trein en we maakte een praatje.'
'We zaten beide in hetzelfde restaurant op onze laptop te werken, hij bood me een koffie aan en we namen samen een pauze.' en: 'Na 17 jaar trok ik de stoute schoenen aan en mailde ik, ach wat had ik te verliezen?' -heb ik ook voorbij horen komen.
Zolang je open staat voor een praatje kun je volgens mij overal liefde vinden. Ik vond vandaag liefde in de kringloopwinkel (zie foto).

Trouwambtenaar Bruiloft trouwen liefde friesland BABS babs Verloofd Bruiloftinspiratie trouwlocatie bruidsfotograaf

Huwelijksbootje

De zon streelt de topjes van grote zeilschepen in de binnenhaven van Harlingen. Een meeuw, een touw dat tegen een mast klingelt, het klotsende geluid van water dat tussen wal en schip beweegt. Eén voor één rolkoffertjes over het dek. Een lichtblauwe trouwjurk, een zandwit overhemd. Ze hangen afwachtend aan de gestreken zeilen boven een schaal fruit, koekjes en een vaas verse bloemen die klaar staan voor wat komen gaat. We gaan zo naar de zandbank om droog te vallen op het wad. Op de motor want de laatste bruiloftsgasten zijn op de valreep aan boord. De schipper spreekt nog vlug een woord van welkom en we zijn weg om twee dagen te deinen. In de roef maak ik kennis met goedlachse hofmeester Bas, die per ongeluk een kilo Hollandse garnalen ontving in plaats van 30 oesters en matroos Lynn uit Canada. Met hun zou ik (naast het huwelijk sluiten) in de overgebleven uurtjes samenwerken als invalmatroos, voor de lol. Rustig glijden we door het zacht golvende water als er plotseling een schok door het schip gaat. Als bij een aardbeving liggen we plotseling stil. Verwonderd bekijk ik vanaf het dek hoe de opvolgende uren het water geleidelijk wegtrekt rondom het jacht. Er wordt een loopplank uitgegooid en even later staat er een tafeltje met champagneglazen in the middle of nowhere. Omgeven door enkel eindeloos nat zand met hier en daar een schelpje helpt hij haar op blote voeten van boord.

Ed zingt: ‘I found a love,

for me,

darling just dive right in,

follow my lead’.

Knuffelend luisteren ze naar mijn woorden over de tijd dat ze elkaar voor het eerst leerde kennen. Toen ze 18 waren, kalverliefde, en hoe ze elkaar nu dertig jaar later hebben teruggevonden.

Terwijl de zon doorbreekt verklaar ik in het Fries dat ze man en frou zijn. Ze nemen een huwelijksduik en daarna tekende alle aanwezigen hun trouwboekje. Na een nacht onder de sterren hesen we de zeilen en voeren ze hun huwelijk tegemoet.


DE datum!!

Een van de belangrijkste beslissingen rondom het organiseren van een bruiloft is de datum. Er komt nogal wat bij kijken. Is jullie favoriete feestlocatie die dag beschikbaar, wat zijn de weersvoorspellingen die dag, kunnen jullie (eventueel) op het gemeentehuis terecht en natuurlijk(!): kan die ene leuke BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) dan wel aanwezig zijn.
Helemaal met Covid is het nogal een zoektocht. Veel bruiloften zijn opgeschoven naar volgend jaar. Dus wordt het dubbel zo druk voor trouwambtenaren in 2021. Hoe kies je nu de juiste datum? In ieder geval hoe eerder hoe beter.
Veel bruiloften worden 1 a 2 jaar voor de grote dag al met permanent marker in de agenda gezet. Op die manier kun je nog flink sparen voor de grote dag (en je bruiloftsgasten ook) en zijn bijna alle locaties en andere partijen zoals die leuke band die je wilt vragen op het feest of een specifieke cateraar nog beschikbaar. Veel bruiloften worden georganiseerd in april, juni en sept. vanwege de grote kans op mooi weer. Die maanden vallen buiten de schoolvakanties dus de meeste genodigden kunnen dan vaak wel aanwezig zijn. De datum zelf speelt niet alleen praktisch maar ook op emotioneel gebied bij veel trouwparen een rol.
Veel stellen kiezen een belangrijke datum waarop ze willen trouwen zoals de dag dat ze elkaar hebben ontmoet of de verjaardag van een bijzonder moment zoals de verloving.

Bruidsparen kiezen vaak voor een bepaalde datum omdat die esthetisch gezien mooi is en gemakkelijk te onthouden. Zo zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima getrouwd op 2-2-2002. Voor het gemak hier alvast een paar esthetisch mooie trouwdata in 2022 op een rijtje:

1,1-2022, 2-1-2022, 11-1-2022, 21-1-2022, 22-1-2022, 1-2-2022, 2-2-2022, 22-2-2022, 22-12-2022, 11-11-2022, 22-11-2022, 12-12-2022, 10-10-2022,  20-10-2022, 22-10-2022, 1-11-2022, 2-11-2022, 10-11-2022, 11-11-2022, 12-11-2022, 20-11-2022, 21-11-2022, 22-11-2022, 1-12-2022, 2-12-2022, 10-12-2022, 11-12-2022, 12-12-2022, 20-12-2022, 21-12-2022, 22-12,2022 EN! 22-22-2022! Ohnee haha!

Trouwambtenaar friesland BABS Kyra van Wirdum ceremoniespreker regisseur theater

Als poesjes muizen, miauwen ze niet

Ook speciaal voor de jongste gasten.

Een huwelijksceremonie wordt bij de meeste trouwparen tot in de puntjes voorbereidt. Het is belangrijk dat alles volgens plan verloopt. Als moeder van een dochter van 4 weet ik als geen ander hoe het plan plotseling kan wijzigen wanneer er kinderen in het spel zijn. Zo’n ceremonie kan voor een kind een eeuwigheid duren en kinderen die zich vervelen kunnen soms een beetje... afleiden. Niets zo zonde als onnodig afgeleid zijn op een van de belangrijkste momenten van je leven. Om tijdens een huwelijksceremonie rust in de zaal te creëren maak ik graag van een eventuele stoorzender een medestander. Als trouwambtenaar maak ik er een gewoonte van om aan het begin van de ceremonie alle kinderen speciaal welkom te heten en iets te geven wat ze bezig kan houden, een doosje rozijntjes bijvoorbeeld of een lollie.

Trouwamtenaar Friesland BABS Gemeente Smallingerland Kyra van Wirdum

Aan het einde van de ceremonie kunnen we de kinderen van het bruidspaar een prominente plek geven door ze hun handtekening (handomtrek) te laten tekenen op de zogenaamde kinder-akte. Niet alleen geeft het de kinderen een betrokken, belangrijk gevoel, het is ook een mooie herinnering voor in een fotolijstje.